Norske artister i koronatider

Norske artister i koronatider

Det er stille på norske musikkscener om dagen, og alle konserter er avlyst i overskuelig fremtid. Ingen vet når konsertlokalene kan åpne dørene igjen, og norske musikkelskere er skikkelig deppa fordi de går glipp av favorittartistene sine. Mange artister sliter også med økonomien, og savner å opptre for fansen. Heldigvis viser de innovasjonskraft og kreativitet, slik at mange nå får nye konsertopplevelser direkte i egen stua – gjennom mobil- eller PC-skjermen.

Her skal vi se nærmere på noen av disse initiativene som har oppstått i disse rare korona-tider.

Vi er live

Vi er live er en digital musikkfestival som fant sted i påsken, og som nå forlenges utover april. Dette konseptet tok hjemmekonsertene til et nytt nivå, med skyhøy produksjonskvalitet – alt tatt i betraktning. For hele festivalen koster det 500 kr, mens en enkelt konsert koster 100 kroner. Du kan også kjøpe dagspass til 200 kroner. Noen av høydepunktene under festivalen består av Nils Bech, Sigrid og Aurora. Disse konsertene er verdt hver eneste krone, og vi gleder oss til å se om det blir nye konserter i tiden fremover. Du kan uansett se de gamle konsertene i opptak hvis du ønsker det.

Brakkesyke

Brakkesyke var det første konseptet som rullet ut kun noen dager etter at landet ble stengt ned pga. korona. I motsetning til Vi er live er det gratis å følge en konsert under Brakkesyke-paraplyen, og konsertene vises direkte på Facebook. Man kan se sammen med venner, og kommentere underveis. Det oppfordres til å donere penger til artistene mens de spiller, og mens mange bruker disse pengene til å betale regninger nå som andre inntekter faller bort, er det andre som har donert pengene til veldedige formål slik som Leger uten grenser. Sondre Lerche er en av som gjorde det, og samlet inn i overkant av 130 000 norske kroner. Dette er penger som kommer godt med. Det er også mange andre organisasjoner som har mottatt penger på denne måten. Hvor mange som ser på en konsert, som velger å donere penger via Vipps, vet man ikke – men det virker som det er et populært tilbud, og at mange gir litt av sitt.

Vi vet ikke hvilke digital konsertopplevelser som venter i fremtiden, og hvor lang tid det vil ta før konsertscenene kan åpne igjen. Men én ting er sikkert, mange har fått øynene opp for nye artister – og at det er ganske avslappende å kunne se en konsert fra egen stue.